Trough my lens

”When I have a camera in my hand I know no fear.”

Halusin avata vähän maailmaani valokuvauksen suhteen. Kuten monessa muussakin asiassa minulla on tässäkin omantyyliset visioni ja sääntöni, vaikka olenkin kuvannut vasta vähän aikaa. Jokaiselle joka valokuvaa mitä tahansa muodostuu varmasti ajan kanssa jokin käsitys siitä millaisia otoksia haluaa tuottaa. En pidä kliseistä, ja pidän puolestaan badass-meiningistä, jota pyrin välittämään milloin mitenkin. Siinä onkin kaksi määrittävää tekijää.

Krista Siegfrids by Roots Photography

Kuvaamisessa, varsinkin henkilökuvaamisessa ja tyylikuvauksessa on kyse muustakin kuin siitä onko kuvattava kaunis kuvassa. Koko kuvan tulee olla silmää miellyttävä. Sommittelu, värit, tyyli, iho, maisema, tausta, asennot, ilmeet, tunne joka välittyy. Kun näissä onnistuu ja LISÄKSI malli on kaunis kuvassa, silloin kuva on mielestäni onnistunut, ja toisinaan taas rosoisuus ja epätäydellisyys kiehtoo. Kauneus on kokonaisuus ja toivoisin että myös kuvattavat ymmärtäisivät tämän ja luottaisivat kuvaajan visioon. Useinkaan tarkoitus ei ole toimia kuvattavan kolmantena kätenä ja siepata kuvaa hänen ohjeiden mukaisesti, ja siitä olen onnellinen että olen tätä luottamusta saanut osakseni.

”Photographer job is to bring out the best in a model and show them in the best light. That should be celebrated.”

Marianna Harjunen by Roots Photography

Asentojen suhteen on paljon huomioitavaa. Omia kirjoittamattomia sääntöjä on vaikeaa pukea sanoiksi, joten sanoisin vain että kliseet voi saman tien unohtaa ja kokeilla erilaista liikehdintää välillä. Pienikin jalan tai lantion siirto saattaa vaikuttaa suuresti lopputulokseen ja myös vetää rajan siihen onko kuva seksikäs vai mauton. Nämä ovat toki vain minun henkilökohtaisia mielipiteitäni.
Myös pään asento ja ilmeet ovat merkittävässä roolissa. Kaunis, sensuelli, hauras, cool -vai nolo. Ero voi olla marginaalisen pieni. Unohda ne ilmeisimmät poseeraukset ja yritä olla luonnollinen, tavalla tai toisella. Jos olet räväkkä ole räväkkä. Jos olet ujo anna sen näkyä herkkyytenä. Jos olet seksikäs anna sen näkyä luonnollisesti ilman liiallista poseerausta tai huulien mutristelua.

Sanni Kurkisuo by Roots Photography

Elisa Paananen by Roots Photography

Yhtenä suurimpana asiana näen sen että haluan tuoda aina kuvattavasta sen puolen esiin jonka itse näen olevan olemassa. Se voi olla puoli jota kuvattava ei itse ole huomannut itsessään tai puoli jota hän ei yleensä tuo esille. En halua kuvata ihmisiä siinä ilmeisimmässä elementissään, asennossaan tai ulkomuodossaan. Vähintäänkin haluan nostaa tasoa korkeammalle, oli sitten kyse tyylistä tai kauneudesta. Haaste johon rakastaisin myös tarttua olisi riisua glamour-tyyppiseltä naiselta liika meikki pois ja saada hänet näyttämään paremmalta näin kuin koskaan.

Katri Sorsa by Roots Photography

Daniel Karjalainen by Roots Photography

Stailaus on mielestäni todella tärkeää henkilöä kuvattaessa. Aivan sama minkä tyylinen henkilö on kyseessä, tyylillä on iso rooli valokuvassa. Asusta täytyy saada jokin ote ja tunne, niin kuvaajan kuin kuvattavan. Teennäisyys on jälleen tässäkin yksi asia joka mielestäni näkyy ja sitä välttelen. Mieluiten tutustun tai perehdyn kuvattavaan ennen kuvaussessiota, ja mitä enemmän tiedän sen parempi. Mielelläni tuon kuviin mukaan myös elementtejä kuvattavan kiinnostuksen kohteista, joko stailauksella, sommittelulla, kuvauslokaation avulla tai asennoilla. En pyri kuvissani rakentamaan täysin poikkeavaa olemusta tai maailmaa kuvattavan ympärille.

”You don’t take a photograph. You make it.”

Sami Heino / GROOM Parturit by Roots Photography

Self portrait

Kuvauspaikkoina suosin yleensä urbaaniutta. Se voi tarkoittaa montaakin asiaa, se voi olla vaikka henkiökohtainen urbaani tunne jossain paikassa. Olen vain kerran käyttänyt graffitteja valokuvassa ja tämäkään ei ollut suunniteltua, paikka vain sattui tiellemme ja sopi energiseen kuvausteemaan vallan mainiosti, mutta yleensä välttelen graffitteja sillä ne ovat juuri se ensimmäinen asia joka ihmisillä tulee mieleen urbaanista kuvauslokaatiosta. Siinä on niin paljon muutakin jos avain vaivautuu hieman miettimään. Pidän kuvissa hallitusta kaaoksesta ja huolettomuudesta, mutta tykkään myös selkeydestä. Toisen ei tarvitse sulkea toista elementtiä pois.

Rokrok!
/Eeva

Couple’s photoshoot by Roots Photography

Marianna Harjunen by Roots Photography

Krista Siegfrids by Roots Photography

Translation:

I wanted to open my world a bit regarding photography. Even though I have photographed for a short time I still have my own visions and rules in photography too. For everyone who photographs anything will certainly form an opinion of what kind of shots they wish to produce. I do not like clishes, while, in turn, I do like that badass vibe, which I try to express in varying ways. These are my two determining factors.

Photographing, especially taking portrait and style photos is about more than whether or not the person is beautiful in the picture. The whole picture should be pleasing to the eye. Composition, color, style, skin, scenery, backround, posture, facial expressions and the feeling that is captured and transmitted. When you succeed in these and the model also looks beautiful in the picture, then the photograph is in my opinion, successful, and sometimes the unperfection and roughness fascinates too. Beauty is entirety and I wish that alo the people been photographed would understand this and had confidence in the photographer’s vision. Often the purpose is not to capture the image accordance with the model’s instructions, and for that I am pleased that I have received this trust for my work.

There’s a lot to be consider when it comes to posture. It’s hard to put in words my own unwritten rules so I would simply say that you can immediately forget the clishes and experiment with different movements and postures. Even a small movement of your leg or waist may greatly affect the outcome and also draw the line between sexy and tasteless. These are of course only my personal opinions. Also the position of head and facial expressions play an important role. Beautiful, sensual, fragile, cool -or embarrasing.There can be a small marginal between the difference. Forget the obvious poses and try to be natural, one way or another. If you ae saucy be saucy. If you are shy let it show in tenderness. If you are sexy let it appear naturally without any excessive posing or pouting.

One of the biggest points for me is that I always want to bring out something from the model that I see to exist. It may be something that the subject has not noticed himself/herself or a side that he/she doesn’t normally bring out. I don’t want to photograph people in their most obvious element, position or aspect. At the very least, I would like to raise him/her to a higher level whether it is about beauty or style. One challenge to which I would love to take on would be to strip down some glamour model from the excessive makeup and make her look better this way than ever before.

Styling I think is very important when shooting people. It doesn’t matter what the style they’re into, style has a big role in photograph. You got to get some kind of grib and feeling from the outfit and look. Affectation is once again one thing in my opinion that shows and taht I try to avoid. I prefer to get acquainted and get familiar with the person I’m shooting before the photoshoot, the more I know the better. I’d love to bring some elements or areas of interest to the picture from the model’s world, either it’s styling, layout, shooting location or position. I do not seek to build completely diffenrent world around the person I’m shooting.

I tend to prefer those urban locations when shooting. It can mean many things, it can even be a personal urban feel in some place. I have used graffiti only once in my photoshoot and even this time it wasn’t planned, the place just happened to hit our way and it suited well for the energetic shooting theme but in general, I avoid graffiti beacuse it is the very first thing that most people think about when they think of some urban location. There’s so much more to it if you just bother to think about it a little. I like controlled chaos and ease in pictures but I also like clarity and clear. One doens’t have to close the other element off.

Rokrok!
/Eeva

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Trough my lens

  1. Mä tykkään kyllä ihan hurjasti tästä sun kuvaustyylistä! Pitäisi itsekin vaan kuvata enemmän, että oppisi noita kameran säätöjä. Kun vaan keksisi jostain lisää tunteja vuorokauteen 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s